Volg op facebook
Volg op twitter

Dakkapel reinigen

5 tips om jouw dakkapel te reinigen

Als je veel geld hebt uitgegeven aan een nieuwe dakkapel ben je hier natuurlijk zuinig op en wil je hem goed onderhouden. Het reinigen van een dakkapel kun je uitbesteden, maar om geld te besparen kun je er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Dit is echter geen eenvoudige klus die je even in een kwartiertje doet. Lees hieronder 5 belangrijke tips voor het onderhouden en reinigen van jouw dakkapel:

1. Reinig dakkapel één keer per jaar

Een dakkapel is vatbaar voor weersomstandigheden zoals regen, hagel en sneeuw. Houd er rekening mee dat een houten dakkapel meer (en vaker) onderhoud nodig heeft dan een kunststof dakkapel, omdat deze minder goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Door jaarlijks jouw dakkapel te reinigen en hem in te spuiten met waterafstotende spray voorkom je groene aanslag op de dakkapel en zorg je ervoor dat de dakconstructie beter tegen onze Hollandse weersomstandigheden kan.

2. Veiligheid boven alles

Als je jouw dakkapel gaat schoonmaken, zorg dan altijd voor een veilige werkomgeving. Als je de dakkapel van de buitenkant schoonmaakt, zorg er dan voor dat je niet op het dak hoeft te staan, maar plaats een veilige en stabiele steiger voor het huis of een veilige ladder. Hang niet uit het raam tijdens het schoonmaken en blijf altijd geconcentreerd aan het werk. Zorg dat je niet gehaast aan de slag hoeft. Start met het reinigen op een vrije dag, zoals een dag in het weekend of in de vakantie.

3. Gebruik geen hogedrukreiniger

De kracht van een hogedrukreiniger kan zo hoog zijn dat je de verf of coating op de dakkapel kan beschadigen. Je kunt het beste beginnen door met stromend water de zand en stofresten van de dakkapel te verwijderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tuinslang of een gieter.

4. Reinig dakkapel met normale allesreiniger of afwasmiddel

Zodra de grove zandresten van de dakkapel zijn verwijderd, kun je met de grote schoonmaak beginnen. Gebruik hiervoor allesreiniger of afwasmiddel en verdun dit met water.

5. Controleer de afvoerbuizen bij dakkapel

En de laatste tip: Als je klaar bent met de grote schoonmaak is het verstandig om te controleren of er nog ergens bladeren in zijn gekomen. Zeker de afvoerbuizen en dakgoten rondom de dakkapel zijn hier gevoelig voor en kunnen door gevallen bladeren verstopt raken.